Competities

Het NK Paalsport bestaat uit meerdere competities.

 • Pole Sport
 • Artistic Pole
 • Ultra Pole (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen)
 • Para Pole (onder voorbehoud van aanmeldingen)
 • Open Competitions

 

 POLE SPORT

De meest bekende vorm van paalsport, zoals we het op het voormalige NK Paaldansen zagen. Een wedstrijd waar het vooral draait om de atletische prestatie. Het is ook de meest strenge competitie met een uitgebreid reglement, de Code of Points met Rules & Regulations. Er zijn verplichte onderdelen en een groot overzicht met mogelijke moves onderverdeeld in de elementen kracht, lenigheid, draaien (spins), deadlifts en voor duo-deelnemers diverse partnerelementen. Er moet gewerkt worden met zowel een static als een spinning paal.

IN HET FILMPJE: DEMI BRAMA (NOVICE) OP HET WK VAN 2017

Binnen de competitie Pole Sports zijn er diverse categorieën waarin deelnemers ingedeeld worden, namelijk:

 • Pre-novice (6-9 jaar)
 • Novice (10-14 jaar)
 • Junior (15-17 jaar)
 • Senior women (18-39 jaar)
 • Senior men (18-39 jaar)
 • Masters 40+ (40-49 jaar)
 • Masters 50+ (5o jaar en ouder)
 • Doubles (per bovenstaande leeftijdscategorieën)

Sinds dit jaar heeft de IPSF ook een beeldbank van deze compulsories: http://ipsf.tv/categories/code-of-points-catalogue

Voor het document met alle informatie over Pole Sport klik hier.

 

 ARTISTIC POLE

Artistic Pole is nieuw op het NK. In deze categorie draait het om acts met expressie in en om de paal. Er is veel vrijheid, er zijn geen verplichte onderdelen en daardoor volop ruimte om je choreografie vorm te geven of meer te werken vanuit een flow. Uiteraard, zoals in alle onderdelen gaat het om een goede uitvoering met kracht en flexibiliteit, maar hier telt vooral de podiumpresentatie. Je hebt de keuze of je de palen op spinning of static wilt.

IN HET FILMPJE: HANKA VENSELAAR (SENIOR WOMEN) OP HET WK VAN 2017

Er zijn verschillende gender- en leeftijdscategorieën, namelijk:

 • Junior (14-18 jaar)
 • Senior Men (18-49 jaar)
 • Senior Women (18-49 jaar)
 • Masters 50+ (50 jaar en ouder)
 • Doubles (alleen 18 jaar en ouder)

Voor het document met alle informatie over Artistic Pole klik hier. 

 

 ULTRA POLE  (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen)

Dit jaar voor het eerst gehouden op het NK: Ultra Pole. Deze categorie is een battle tussen 2 atleten, met opzwepende muziek van 120-140 BPM, op een static paal, waarbij tricks, dynamiek, stunts en innovatie tellen. Elke atleet laat gedurende 30 seconden zijn of haar stijl zien, waarna de andere atleet het overneemt. Daarna wordt nog eenmaal gewisseld zodat er in totaal 2 minuten per ronde zijn, waarna de winnaars doorgaan naar de volgende battle. De beste zullen door dit knock-outsysteem in de finale tegen elkaar moeten strijden en alles uit de kast moeten halen om jury en publiek omver te blazen. Het is volledig freestyle waardoor je de kans krijgt jouw unieke stijl te showen. Er zijn maar 2 categorieën: vrouw en man. Er is geen leeftijdsbeperking, dus letterlijk voor iedereen die het aandurft toegankelijk!

IN HET FILMPJE: ZOË TIMMERMANS (vs Melanie Martin) OP HET WK VAN 2017 

De filmpjes van Ultra Pole op het afgelopen WK zijn wellicht enigszins intimiderend, maar wij zouden in Nederland graag hier ons eigen niveau in ontdekken en ontwikkelen. We hebben hiervoor nog aanmeldingen nodig! Het voordeel is dat je voor Ultra Pole weinig tot geen voorbereiding nodig hebt. Opgeven kan hier nog tot 1 maart 2018!

Voor het document met alle informatie over Ultra Pole klik hier. 

 

 PARA POLE

Deze variant op de competitie Pole Sports richt zich op atleten met een beperking waardoor zij geen gelijke kansen zouden hebben naast een atleet zonder beperking.
In Para Pole gelden grotendeels de regels van de Pole Sports, maar her en der aangepast op de mogelijkheden van de para-atleet. Zo hoeft de paal niet in zijn volledige hoogte gebruikt te worden en worden er geen punten afgetrokken voor de lijn van de lichaamsvorm in een oefening. Omdat ook de ene beperking niet gelijk is aan de andere zijn er 3 categorieën: verminderde spierkracht, missende ledematen en visuele beperking, met nog eens zijn eigen aanpassingen in regelgeving. Binnen deze categoriën zijn er nog subcategorieën aangewezen die de mate van de beperking aanduidt, om zo iedereen een eerlijke en gelijke kans te geven. 

Helaas is het vooralsnog niet gelukt om de Para Pole competitie in Nederland te organiseren, er hebben zich nog geen atleten bij ons gemeld met interesse. Wij hopen volgend jaar wel deze mogelijkheid te krijgen. Ken je iemand met een beperking passend bij de Rules & Regulations, laat het ons weten!

Voor het document met alle informatie over Para Pole klik hier. 

 

OPEN COMPETITIONS

De Open Competitions bestaan ook weer uit bovenstaande competities (Pole Sport, Artistic Pole, Ultra Pole en Para Pole) maar is alleen toegankelijk voor niet-Nederlandse atleten. Elke nationale kampioenschap biedt deze mogelijkheid zodat ook atleten die niet een eigen erkende competitie hebben zich toch kunnen kwalificeren voor het WK. Je mag hier dus aan meedoen als je niet Nederlands bent en het land waar je voor uitkomt geen eigen nationale competitie die door het IPSF erkent is heeft. Voor ons zal dat voornamelijk betekenen dat onze zuiderburen mee zullen doen om België te vertegenwoordigen. Meer informatie en inschrijven.

 

Reageren is niet mogelijk