Deelnemen

Heb jij paalsportkunsten die nog nooit iemand heeft gezien of wil je de beste paaldanser(es) van Nederland worden? Doe dan mee met het NK Paalsport! (voorheen bekend als NK Paaldansen) Naast de vertrouwde Pole Sports competitie, zijn dit jaar ook de competities Artistic Pole, Para Pole en Ultra Pole onderdeel van het NK. Hierdoor kunnen wij nog meer atleten een kans bieden op een podiumplek en zullen we de veelzijdigheid van de sport zien op één evenement. Een internationale en door het IPSF-getrainde jury beoordeelt op professioneel niveau alle acts die voorbij komen. De twee beste (bij voldoende punten en minimale leeftijd van 10 jaar) per categorie mogen Nederland vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap in Spanje. Dit spektakel wil je niet missen! Op 1 september heeft de IPSF de nieuwe Code Of Points gelanceerd en kun je dus met je voorbereidingen starten. Vanaf 1 oktober kun je je inschrijven. Je kan ook vanaf dan lid worden, wat een voorwaarde is om aan het NK te kunnen deelnemen. De deadline voor het inschrijven voor het NK is 1 november. Daarna heb je nog tot 15 november de mogelijkheid je inschrijving te annuleren zonder opgaaf van reden. Na 15 november is je inschrijving definitief en neem je deel aan het NK Paalsport 2018!

 

Competities en categorieën

Er zijn dit jaar 4 competities:

• Pole Sport

• Artistic Pole

• Para Pole

• Ultra Pole

 

Binnen elke competitie zijn er 8 categorieën gebaseerd op leeftijd, geslacht en/of samenstelling:

• Youth Pre-novices mixed ( 6 t/m 9 jaar)*

• Youth Novices mixed ( 10 t/m 14 jaar)

• Youth Juniors mixed (15 t/m 17 jaar)

• Seniors Women (18 t/m 39 jaar)

• Seniors Men (18 t/m 39 jaar)

• Masters mixed (40+ jaar)

• Masters mixed (50+ jaar)

• Doubles mixed (geen leeftijdsvoorschriften)

 

Let op de leeftijd die je op de dag van het WK hebt geldt voor het bepalen van je categorie! Het WK wordt in juli 2018 gehouden. (bij twijfel: neem contact op)

*De leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar valt onder de code of points novices amateur.

 

Je kunt in meerdere competities meedoen als je wilt, schrijf je voor elke competitie apart in.

 

Voorrondes

Als er meer dan 13 inschrijvingen zijn voor een competitie dan worden er voorrondes gehouden. De voorrondes van het NK Paalsport zijn live onder toezicht van de internationale IPSF- jury. Elke deelnemer voert de hele routine op om zich voor 1 van de 10 finaleplekken te kunnen plaatsen. Zijn er in de categorie minder dan 13 inschrijvingen dan zijn alle deelnemers geplaatst voor de finale. Voor de voorrondes voert de deelnemer de complete act op volgens de regels van de IPSF. Deze regels zijn vastgelegd in de Code Of Points. De nieuwste versies van de Code Of Points zijn 1 september door de IPSF gelanceerd, de link vind je een stukje verderop.

 

Finale

Alle competities hebben een finale waar in verschillende categoriën om de Nederlandse titel gestreden wordt. Naast de 4 competities met deelnemers uit eigen land is er de Open Competition, waar atleten uit andere landen die geen eigen nationaal kampioenschap hebben kunnen deelnemen. Er zijn deze finales dus vele Nederlandse kampioenstitels te verdelen wat de strijd nog meer zal vergroten t.o.v. voorgaande jaren. Naast de titel en de eer, winnen de winnaars leuke prijzen! Daarnaast kwalificeren de winnaar en de runner-up die ouder zijn dan 10 jaar én minstens 15 punten hebben gescoord tijdens de finale, zich voor het WK in juli 2018 te Spanje! Het belooft een indrukwekkende en onvergetelijke dag te worden, waarbij het publiek van de ene verbazing in de andere zal vallen en atleten maximaal uitgedaagd worden.

 

Hier kunt u het volledige weekend-programma vinden.

 

Reglement
Voor het NK Paalsport 2018 gelden de regels van het IPSF, namelijk de Code Of Points. Op 1 september heeft de IPSF de nieuwste versies van de Code Of Points gelanceerd. Elke competitie (Sports, Ultra, Para en Artistic) heeft zijn eigen Code. Via de volgende link zijn deze, samen met alle andere IPSF documenten, te bekijken: http://www.polesports.org/ipsf/document-policies

Atleten die mee willen doen aan het NK moeten lid zijn van de bond. Coaches die een atleet begeleiden op het NK moet ook lid zijn van de bond én moeten de Code Of Points training succesvol hebben afgerond. Atleten raden wij aan deze training ook te volgen. Om op het WK mee te mogen doen moesten coaches afgelopen jaar naast de Code Of Points training ook de training Anatomy, Physiology and Biomechanics hebben gedaan. Dit jaar is die eis uitgebreid met de PoleSports Coach Training. PBN zal de komende jaren, gefaseerd, deze eisen ook voor het NK gaan volgen om kwaliteit en veiligheid meer te garanderen. Wil jij als coach jouw atleet dit jaar op het WK begeleiden na winst op het NK moet je bovenstaande trainingen dus volgen. Doe je dat dit jaar, ben je meteen klaar voor de NK-regels van volgend jaar en het jaar daarna! Gecertificeerde coaches zullen, naast bij de IPSF, ook op onze website vermeld worden, zodat atleten zich ook bij hen kunnen melden.

 

Doping

De IPSF werkt samen met de Anti-doping comité WADA. Er is dus een mogelijkheid dat deelnemers van PoleSports bij het NK getest worden op het gebruik van doping. Het gebruik van doping is uiteraard streng verboden. Zorg dat je je als atleet goed inleest, want soms gebruik je onbewust middelen die op de dopinglijst staan. Meer informatie is te vinden in een aantal mobiele apps: Dopingwaaier en WADA-app. Neem ook eens een kijkje op www.dopingautoriteit.nl/tips. 

 

Kans maken om jezelf Nederlands Kampioen te mogen noemen?

Van 1 oktober tot 1 november kun je je hier inschrijven!

Heb je vragen over het NK? Mail naar nk@paalsportbond.nl

Reageren is niet mogelijk