EHBO

In oktober 2016 heeft de vorige federatie (NPSF) in samenwerking met Falck een EHBO cursusdag georganiseerd. Omdat het daar uitgegeven certificaat slechts 1 jaar geldig is adviseren we iedereen die hier destijds aan meegedaan heeft om een herhalingscursus te doen om de geldigheid van je certificaat te behouden.

Iedereen die voor de groep staat, of een atleet begeleidt raden wij zeer dringend aan om een EHBO-diploma te behalen. Als instructeur rekenen cursisten erop dat ze bij jou in veilige handen zijn. Naast veiligheid voor anderen is het ook voor je eigen inzicht en veiligheid verstandig om te doen. Iedereen die professioneel met paalsport bezig is kan niet zonder EHBO-diploma. Wenselijk is daarnaast om ook nog de nodige kennis van het menselijk lichaam te hebben. (Daarvoor raden wij de scholing van IPSF aan: Anatomy, Physiology & Biomechanics)

Ben jij cursist? Controleer hoe veilig je bent in je les en vraag aan je instructeur wat voor certificering(en) deze heeft. Ga er niet blind vanuit dat een instructeur dit heeft! Helaas wijst de praktijk anders uit. Tip voor instructeurs en coaches: hang je EHBO-diploma (en andere certificeringen) op een duidelijk zichtbare plek op, bijvoorbeeld in je lesruimte. Dat schept duidelijkheid en vertrouwen!

 

EHBO MET FALCK?

PBN heeft besloten om de samenwerking met Falck geen vervolg te geven en adviseert jullie om op eigen initiatief je EHBO diploma te behalen / verlengen. We hebben hier de volgende argumenten voor:

– Een erkend EHBO diploma is niet in één dag te behalen;

– Je kunt de cursus volgen op een zelf gekozen moment. Online is de cursus ook te volgen waarna je deze af kunt sluiten met een praktijkdag;

– Plaatselijke EHBO verenigingen werken veelal met vrijwilligers waardoor ze relatief goedkope(re) cursussen aan kunnen bieden;

– Je kunt de kosten misschien declareren op je aanvullende ziektekostenverzekering: veel zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten voor het volgen van een EHBO cursus. (Indien je de cursus beroepsmatig volgt kunnen de cursuskosten ook als aftrekpost bij de belastingdienst opgegeven worden!)

 

INFORMATIE OVER EHBO

Het meest voorkomende certificaat dat je ontvangt als je een EHBO cursus gaat volgen is dat van het Oranje Kruis. Dit certificaat heeft een geldigheid van twee jaar. De geldigheid hiervan is te checken op de Diplomachecker van het Oranje Kruis. Falck biedt deze cursus ook aan, dit betreft bij hen een drie-daagse cursus. Er zijn overigens verschillende certificeringen: Nikta, Oranje Kruis, Rode Kruis, NRR, LPEV of Medic First Aid. De ministeries van OCW en SZW hebben de verschillende certificeringen aan elkaar gelijkgesteld en erkend. De inhoud van alle verschillende opleidingen verschilt op detail, maar is altijd gebaseerd op de eindtermen van het Oranje Kruis. De wijze van examinering verschilt wel in grote mate. Al deze certificaten hebben in Nederland dus dezelfde status. We adviseren jullie dan ook om zelf een nieuwe basiscursus te kiezen waarmee je het officiële diploma ontvangt welke daarna steeds (jaarlijks) verlengd kan worden middels het volgen van een herhalingsdag.

 

EXTRA OPTIE

Na het behalen van de basiscursus EHBO kun je het certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen behalen. Deze is nuttig voor eerstehulpverleners die bij een sportvereniging of sportstudio actief zijn.

 

Wij wensen jullie veel succes en hopen dat jullie het geleerde niet in de praktijk toe hoeven te passen!

Reacties zijn gesloten.