Informatie

Jaarlijks organiseert Paalsport Bond Nederland het Nederlands Kampioenschap Paalsport, wat plaatsvindt in Sporthal De Slagen te Waalwijk. Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot een volledig weekend. Naast de al jaren bekende Pole Sports competitie zijn sinds 2018 ook de competities Ultra Pole, Para Pole en Artistic Pole geïntegreerd in het NK. In 2019 zal Aerial Hoop toegevoegd worden als eerste discipline in de Aerial Sports. De crème de la crème van paaldansend Nederland laat in diverse wedstrijden én categorieën aan een internationale jury zien wat ze kunnen. Maar het weekend heeft meer in petto. Natuurlijk kunnen er ook weer workshops gevolgd worden door zowel deelnemers als publiek waarbij rekening gehouden wordt met alle niveaus en er zeker ook ruimte is voor uitstapjes naar andere (sport)activiteiten. Verder zijn er stands met mooie producten aanwezig en hebben we altijd enkele bijzondere gastoptredens en demo’s. Ook zullen de Atleet van het Jaar Awards worden uitgereikt tijdens het NK-weekend en kun je lootjes kopen voor de PBN-loterij.

Vanaf 2020 zullen er twee divisies zijn bij Pole Sports en Aerial Hoop, namelijk professional en elite. In de hoogste divisie (Elite) mogen de beste atleten per categorie, mits ze aan alle eisen voldoen zoals minimale leeftijd en voldoende punten, Nederland vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen. Elk jaar gaat er een grote delegatie als TeamNL naar het WK dat steeds in een ander land gehouden wordt.

Dit spektakel wil je niet missen, dus zorg dat je erbij bent: als sponsor, als bezoeker of als vrijwilliger, of je schrijft je natuurlijk in en doet mee!

 

Met het NK Paalsport wil de organisatie laten zien dat paaldansen een serieuze sport is waar kracht, behendigheid, conditie en lenigheid voor nodig is. Elke vorm van erotiek wordt niet getolereerd op dit sportieve evenement. Binnen Artistic Pole ligt er meer nadruk op de expressie, maar ondanks dat blijft het (ook) een atletische prestatie. De regels voor een act zijn nauwkeurig beschreven in de Code of Points die ook door de jury wordt gebruikt om alle routines transparant te beoordelen. Het NK is de ideale gelegenheid om te laten zien wat Nederland in huis heeft. Zo worden hopelijk steeds meer mensen enthousiast over de sport, zodat het ooit krijgt wat het verdient: een plekje op de Olympische Spelen!

 

Diverse competities

Pole Sports is de competitie waarin al meerdere jaren een nationaal kampioenschap gehouden is in Nederland. Hierin gaat het voornamelijk om de atletische prestatie. Artistic Pole is een competitie waarin men sinds 2018 een Nederlandse titel kan behalen en draait het naast de atletische prestatie vooral om de artistieke prestatie. Ultra Pole is de meest flitsende vorm van paalsport en hierin ontstaat een heuse battle. Twee atleten strijden in korte tijd tegen elkaar om de meest extreme trucs te laten zien en het publiek op te zwepen. Para Pole, tot slot, biedt kansen voor mensen met een beperking die ervoor zorgt dat zij in de paalsport niet gelijk kunnen presteren aan een atleet in de Pole Sports competitie. Hierdoor kunnen zij zich toch meten met anderen op een gelijkwaardige wijze. Elke competitie werkt met een eigen Code Of Points, een eerlijk en concreet systeem voor jurering. Benieuwd naar beeldmateriaal van de competities en meer informatie? Klik hier!

               

In 2019 is de eerste discipline van Aerial Sports toegevoegd aan het NK: Aerial Hoop. De IPSF gaat zijn werkveld verbreden naar sportief gerichte luchtacrobatiek op verzoek van het GAISF en IOC. Komende jaren zullen er disciplines toegevoegd worden zoals Aerial Silks, Trapeze, Aerial Rope en wellicht nog andere vormen.

 

Voorrondes en finales

Elk jaar wordt bekeken of het noodzakelijk is om voorrondes te houden. Indien deze gehouden worden zullen deelnemers zich middels live voorrondes moeten plaatsen voor de finales. Dit kan bijvoorbeeld besloten worden als er in de betreffende leeftijdscategorie meer dan 15 deelnemers zijn. In 2019 was het gehele weekend een finale, voor zowel Artistic Pole, Ultra Pole, Para Pole, Pole Sport en Aerial Hoop. Een heel weekend NK, dat staat garant staat voor volop inspiratie, inventieve trucs en schitterende acts. Kom jij de deelnemers ook in 2020 steunen en ze mee naar een podiumplek juichen?

 

Zijprogramma

Naast de wervelende paaldansacts die gegeven gaan worden, is er het weekend nog veel meer te beleven. De locatie heeft een ruime workshopruimte waar je naar hartelust dingen bij kunt leren onder begeleiding van experts op verschillend gebied. Buiten de acts om worden er ook demonstraties gegeven van andere spectaculaire sporten die je niet wilt missen en hebben we gastoptredens. Ook zullen er diverse stands zijn, die de mooiste paaldansproducten verkopen zodat je thuis direct aan de slag kan! Ook worden de Atleet van het Jaar Awards uitgereikt, waar je voorafgaand aan het NK op kunt stemmen. Tot slot is er de PBN-loterij waar je leuke prijzen kunt winnen én de sportbond ondersteund.

Ben je enthousiast en wil je komen kijken naar de eerstvolgende editie? Koop je toegangskaart op deze pagina en beleef een te gekke dag vol paaldansinspiratie, razendknappe kunsten in de paal en al het moois wat er nog meer gaat gebeuren!

 

Locatie

Het evenement wordt gehouden in Sporthal De Slagen in Waalwijk. Deze locatie biedt vele faciliteiten om van het NK een succes te maken, zo is er een ruime workshopruimte waar het hele weekend workshops gegeven worden en kan publiek naast de wedstrijd, ook deze workshops van bovenaf bekijken. Er is ook volop ruimte voor stands dus genoeg leuks om te komen shoppen. De Slagen biedt bovendien voldoende keus voor eten en drinken, waarbij ook de gezonde hap zeker niet vergeten is. Dicht bij de snelweg en gratis parkeren voor de deur maakt het helemaal af.

 

Adres Sporthal De Slagen:

De Gaard 2, 5146 AW Waalwijk

Routeplanner

 

 

Vragen?

Heb je vragen over het NK? Mail naar nk@paalsportbond.nl

Reageren is niet mogelijk