NK2021

Heb je vragen over het NK? Mailen kan naar nk@paalsportbond.nl.


Vanaf 2021 is het NK omgedoopt naar het “NK Aerial & Paalsport”. Editie 2021 zal digitaal plaatsvinden.

Wat een roerige tijden leven we in momenteel. Voor de meesten van ons is het dagelijks leven volledig omgegooid, van thuiswerken, naar opeens leraar worden voor je kinderen of wellicht stil thuis zitten omdat sectoren volledig gesloten zijn, of een combinatie van alle drie.

Ook voor ons als sportbond en NK – commissie is het een roerig jaar geweest. Na de teleurstelling van vorig jaar waarin we het NK 2020 volledig moesten afzeggen, hadden we goede hoop dat 2021 toch écht ons jaar ging worden. We zouden terugkomen met niet alleen een geweldig NK, maar ook een ledendag waarin we de sport dichter bij de amateur sporters willen brengen. Helaas is iedereen zich bewust van de huidige situatie in de wereld, en konden we een tijdje geleden niet anders dan de conclusie trekken dat ook 2021 niet een herleving zou beleven van het NK ‘oude stijl’.

Tijdens de Algemene Leden Vergadering op 6 februari jl., vroegen we dan ook om jullie input. Daaruit kwam al snel dat de oorspronkelijke datum van het NK (12 en 13 juni) al niet ideaal was vanwege de beperkte trainingstijd tot aan het toernooi, gezien de huidige beperkingen bij sporten. Dat gaf ons eigenlijk nog maar twee mogelijkheden; of wederom het NK weer volledig afzeggen, of dit keer te gaan voor een digitaal NK waarbij wij de mogelijkheid hebben om deze op te schuiven met een paar weken. Ook deze keuze hebben we aan jullie voorgelegd, en jullie stemden massaal voor een digitaal NK. Met die opdracht zijn wij aan de slag gegaan.

Wij als bond en NK-commissie vinden het onze taak om een studio te vinden die voldoet aan de eisen van de IPSF met betrekking tot deze Digitale editie. Vandaar dat we aan alle studio’s gemaild hebben met de vraag om aan te geven in hoeverre het mogelijk is om een NK te organiseren in hun studio’s. Hierop hebben we een aantal antwoorden gekregen en zijn we op bezoek geweest bij een aantal locaties om te kijken naar de situatie ter plekke. Naast de IPSF eisen, hebben we ook rekening gehouden met de bereikbaarheid en grote van de studio’s, de hoeveelheid extra ruimtes, en de ruimte rondom de palen/hoops zodat er geen problemen ontstaan bij het filmen van de routines.

Daarnaast hebben we rekening gehouden met de inschatting van het aantal routines, de deadline van de IPSF (1 augustus) en de beschikbaarheid van de videograven en fotografen. Een bijkomende factor is natuurlijk het COVID19 regelement zelf, waardoor we rekening moeten houden met niet te veel mensen in dezelfde ruimte en voldoende looproutes om kans op verspreiding van het virus tot een minimum te beperken.

Dat betekent concreet de volgende dingen; 

 • Rekening houdend met bovenstaande betekent dit dat de Aerial en Pole competitie gesplitst wordt over twee weekenden;
  • In het weekend van 17&18 juli zal de Aerial (hoop) competitie plaatsvinden, bij de studio Acrobatic Dreams in Huizen.
  • In het weekend van 24&25 juli zal de Pole competitie plaatsvinden bij Studio Sep in Eindhoven. Bij Sep staan er 2 chromen 45mm X-pole studiopalen, met een hoogte van 3.80 meter.
 • Er is een ruimte waarin atleten kunnen opwarmen.
 • Iedere atleet krijgt een tijdslot waarin de routine opgenomen wordt.
 • PBN zorgt voor een zwarte achtergrond, goede belichting, professionele videograaf en wij zorgen ervoor dat de video’s bij de IPSF komen ter beoordeling. Uiteindelijk komen de video’s ook beschikbaar op Youtube. Mochten er atleten zijn die hier bezwaar tegen hebben, laat dat dan op tijd weten.
 • Voor de hoops maken we gebruik van dezelfde hoops als vorig jaar, dit zijn zwarte hoops van ThePole, AGM Design. Aan de bovenkant van de hoop wordt dit jaar een grotere driehoek gerealiseerd dan voorgaande editie.
 • Op de locatie houden we rekening met de RIVM-regels op dat moment. Let daarom goed op de aanwijzingen en eventuele looproutes. Houd er ook rekening mee dat er geen publiek aanwezig kan zijn op het NK. Atleten t/m 17 jaar mogen in de zaal wel 1 begeleider meenemen. Deze dient vooraf aangemeld te worden als chaperonne.
 • De reguliere competitie-eisen rondom formulieren en dergelijke gelden nog steeds. Op uiterlijk 1 juni moeten daarom alle formulieren en informatie aanwezig zijn per routine bij de NK-commissie. Denk hierbij dus aan foto’s kostuum, compulsory forms, bonus forms en muziek.
 • De tracksuits zijn niet verplicht dit jaar.
 • Deze informatie komt natuurlijk ook terecht in het atletenpakket, welke je ontvangt na je inschrijving.
 • Open atleten hebben bij inschrijving de keuze of ze naar onze faciliteit (kunnen) komen om hun routine op te laten nemen, of dat zij zelf een video opnemen en die aan ons insturen. Als zij voor dat laatste kiezen is daarvoor de deadline 1 augustus. Specificaties voor de video-eisen ontvangen zij na inschrijving.

Wij zijn ons ervan bewust dat dit een situatie is, die niemand wenst. Aangezien de sportscholen tot op heden nog niet open kunnen, betekent dit voor velen van jullie dat trainen er op dit moment wellicht nog niet inzit. Ook beseffen we ons dat er atleten zijn met het voordeel wel over een trainingsruimte beschikken. Wij als PBN hebben geen mandaat richting de overheid met betrekking tot het openen van sportfaciliteiten, en wij laten de verantwoordelijkheid bij studio’s zelf om zich te houden aan de huidige maatregelen. We leggen de verantwoordelijkheid bij de atleten zelf om te bepalen in hoeverre zij voldoende kunnen trainen voor het NK. Niemand hoeft zich verplicht te voelen om mee te doen aan deze digitale editie, we hopen allemaal dat 2022 weer als vanouds kan en daarbij iedereen weer de vrijheid voelt om mee te doen. Dat gezegd hebbende willen wij wel de mogelijkheid bieden voor hen die wel hun routine willen laten zien, dit op een zo veilige en georganiseerde manier aan te bieden. De wens blijft om ook een algemene ledendag voor iedereen (zowel leden, studio-eigenaren, aspirant-leden, amateurs en professionals) te organiseren.


Belangrijke data

 • 01-02-2021 Inschrijving open (hier)
 • 30-04-2021 Inschrijving gesloten
 • 31-05-2021 Deadline inleveren bestanden zoals forms, muziek etc
 • 17-07-2021 NK2021 Aerial (hoop)
 • 24/25-07-2021 NK2021 Pole 
 • 01-08-2021 Deadline insturen videos open atleten
 • 21-10-2021 WK Aerial & Pole start
 • 24-10-2021 WK Aerial & Pole einde

Programma

Na de inschrijvingsdatum gaat de NK Commissie de puzzel leggen met betrekking tot de tijdsloten. Zodra deze puzzel gelegd is, zullen we iedereen informeren over de precieze datum en tijdstippen van hun routines.

Ook bekijken we op een later moment of een livestream tot de mogelijkheden behoort.

Inschrijven

De inschrijvingstermijn is van 1 februari t/m 30 april 2021. Inschrijven doe je hier.

De wedstrijd bestaat uit de volgende competities: Pole Sports, Artistic Pole, Ultra Pole, Para Pole, Aerial Hoop, Artistic Hoop en de Open Competitions. Meer info over de competities. Wel nieuw is dat er dit jaar in Pole Sport en in Aerial Hoop 2 divisies zijn: Elite & Professional!

Wil je weten in welke divisie je hoort bekijk het stroomdiagram:


Primeur! Dit jaar zal voor het eerst op het NK paalsport naast de huidige en hoogste divisie “Elite” ook de divisie “Professional” toegevoegd worden aan het programma. Deze divisie is enkel mogelijk bij Pole Sports en Aerial Hoop, en is bovendien conform de Code of Points enkel van toepassing op atleten van 18 jaar en ouder. Wil je graag voor de eerste keer deelnemen aan het NK en door een officiële jury beoordeeld worden, maar vind je de huidige divisie Elite nog iets te hoog gegrepen, dan kan je je vanaf de aanmelddatum van 1 februari 2021 ook inschrijven als professional. Indien je ooit eerder aan een NK en/of WK hebt deelgenomen in Pole Sports of Aerial Hoop, kun je je dus niet aanmelden als professional, je bent en blijft dan een “Elite” atleet in die discipline. De enige uitzondering hierop is voor jeugdatleten; die mogen indien gewenst 1 jaar als professional deelnemen bij Senior Women / Senior Men zodra ze 18 jaar worden. Als nieuwe NK atleet heb je dus een keuze, je mag je aanmelden als professional, maar je mag je ook direct aanmelden in de divisie Elite indien je de ambitie hebt om naar het WK te gaan. 

Jeugdige atleten kunnen uitsluitend meedoen als amateur (in geval van pre-novice bij Pole sports) of als elite (novice en junior bij Pole Sports en Aerial Hoop). Voor de competities Artistic Pole en Ultra Pole zijn er geen wijzigingen ten aanzien van divisies. De divisie “amateur” is met uitzondering van pre-novice atleten geen divisie op het NK, hiervoor zijn in Nederland voldoende andere wedstrijd mogelijkheden.

Uitleg en uitgebreide informatie is terug te vinden in de Code of Points van iedere categorie, te downloaden via de website van de IPSF: http://www.polesports.org/about-us/document-policies/


WK

Wie mee doet aan het NK in de divisie Elite kan zich kwalificeren voor het Wereldkampioenschap. Dit NK zal kwalificeren voor het World Pole & Aerial Championship dat op 21 t/m 24 oktober 2021 online zal plaats vinden.


Meer info

Bekijk ook de andere menutabs onder NK Aerial & Paalsport voor meer informatie, zoals toelichting op de diverse competities, informatie voor deelnemers etc.

Heeft u vragen, mail deze gerust naar nk@paalsportbond.nl. Indien we meerdere dezelfde vragen ontvangen zullen we de antwoorden hierop ook communiceren via onze social media en de nieuwsbrief.

Mocht u een hele specifieke vraag hebben, of is de vraag niet voldoende beantwoord, is er eveneens de mogelijkheid om een belafspraak in te plannen.

Reacties zijn gesloten.