Wat is paalsport?

Paalsport is de naam die Paalsport Bond Nederland hanteert voor de sport waarvan zij de belangen behartigen. Dit omvat alle mogelijke verschijningsvormen. Onder de noemer paalsport vallen dan ook diverse namen: paaldans, pole, sportief paaldansen, artistic, polefit, exotic pole, verticaal turnen, lyrical, pole-art en alle mogelijk varianten hierop of combinaties hiervan. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze draaien om de vaardigheid om op een beheerste en gecontroleerde manier fysiek in en om de danspaal te bewegen waarbij de elementen kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen ingezet worden. Het doel kan verschillend zijn: krachtmeting en competitie, sportieve ontwikkeling, entertainment, recreatief, voor gezondheid en conditie en persoonlijke empowerment. Dit maakt het wellicht niet overzichtelijker, maar wel rijker! Paalsport biedt juist vanwege zijn vele vormen voor ieder wat wils. Wil je er eens wat van zien, dan raden we je aan wat filmpjes te bekijken op ons YouTube kanaal!

Wie doen paalsport?

Paalsport wordt grotendeels door vrouwen beoefend. Maar de groep mannen die actief zijn in deze sport zijn groeiende en zal de komende jaren een flinke inhaalslag maken. Ook de jeugd heeft inmiddels de weg naar de paalsport gevonden. Met name vanuit het turnen ontdekken vele jongeren de mogelijkheden van onze sport. Leeftijden op het NK variëren van 6 jaar oud tot 50+. We kunnen dus letterlijk zeggen dat deze sport door iedereen beoefend wordt, van jong tot oud, man tot vrouw, dik tot dun. Paalsport is voor iedereen!

Wereldwijd is paalsport een snel groeiende sport. Meerdere landen hebben een bond of federatie voor de paalsport, zoals Nederland dus PBN heeft. Er worden overal over de wereld nationale kampioenschappen gehouden en het erkende internationale orgaan waarin deze bonden weer samenkomen is de IPSF: International Pole Sports Federation. Deze organisatie organiseert het wereldkampioenschap, ondersteunt de bonden en werkt er hard aan om de sport erkent te krijgen bij het Olympisch Comité. Ook Paalsport Bond Nederland is aangesloten bij de IPSF waardoor Nederlandse atleten de gelegenheid krijgen op het wereldpodium te staan, en wij onderdeel zijn van de globale paalsport-community.

Paalsport en erotiek

Veel mensen die de paalsportwereld nog niet zo goed kennen associeren het met erotiek. Menig paalsportster zal wanneer deze vertelt wat zij doet gegniffel als antwoord krijgen, of een seksueel getinte of suggestieve opmerking. Helaas is dit maar een heel beperkt beeld. Ja, exotic pole bestaat, en daar is niets mis mee, maar het is slechts één van de vele vormen. En over het algemeen blijft hierbij de kleding aan dus is er van strippen niet eens sprake. Het draait meer om het vloeiend kunnen bewegen, in contact staan met je vrouwelijkheid en het plezier dat je hier zelf uithaalt. Het wordt zelfs door vele beoefenaars, ook topatleten, gezien als complementaire wijze van training, wat ook bijdraagt aan het ontwikkelen van een nieuw bewegingsvocabulaire. Uiteindelijk draagt ook die tak van de paalsport bij aan vernieuwing van de sport in andere takken, omdat vaardigheden uit de ene vorm weer inspiratie bieden voor de andere vorm. Net zoals hiphop, breakdance, ballet en turnen de paalsport op hun beurt verrijkt hebben. Paalsport Bond Nederland accepteert dit dan ook volledig als onderdeel van de paalsport en de paalsport-community. Voor wie zich er toch graag ver weg van wil houden hebben we een geruststelling, leslocaties bieden de sportieve en exotische variant vaak strikt gescheiden aan als verschillend lesaanbod.

Naaktheid op het NK?

Wel zijn wij van mening dat exotic pole niet thuishoort op het NK, waar de atletische prestatie centraal staat. De doelstelling is immers anders: het gaat op het NK om het concurreren en de prestatiemeting. Waarom zien we op een NK dan toch zoveel blote buiken en benen? Wel, dat is simpelweg noodzaak. Om de diverse paalsportoefeningen te kunnen doen is het nodig om grip te hebben op de paal. Grip heb je met je huid, niet met stof. Voor geavanceerde oefeningen moet je grip hebben op meerdere plekken van je lichaam en zal kleding die deze stukken huid bedekt het dus onmogelijk maken deze oefening juist uit te voeren. Met kleding kan zelfs de veiligheid in het geding zijn. Er is dus sprake van functioneel bloot. Toch zijn er strenge regels m.b.t. kleding. Het wedstrijdreglement is vastgelegd in de Code Of Points en hierin staat nadrukkelijk vermeld dat bijv. een broekje de volledige billen ruim moet bedekken, hoe diep de halslijn maximaal mag zijn en dat het uittrekken van kleding tijdens de routine verboden is. Alles is erop gericht om elke associatie met erotiek de kop in te drukken, zodat de deelnemers gezien worden voor wat zij zijn: atleten die hard werken om hun sport goed uit te voeren. Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat paaldansen niet synoniem is aan erotiek, waardoor beoefenaars zonder zich te hoeven verdedigen hun sport kunnen uitvoeren.

Bekijk ook de PBN & IPSF POLE SPORTS PRESENTATION

Reacties zijn gesloten.